Stojko Stole Stojković

1938 - 2006 BIOGRAFIJA

1938. 15.juna u selu Brod kod Crne Trave Stojko Stojković. Otac Velimir bio je krojač. a majka Natalija domaćica.
1946. Porodica Stojković (otac, majka i deca) dolaze u Niš. Po završetku osnovne škole upisuje Višu mešovitu gimnaziju "Stevan Sremac" u Nišu.
1958. u Skoplju studira slikarstvo u klasi profesora Borka Lazeskog.
1960. po završetku studija u Skoplju gde je i diplomirao, vraća se u Niš.
1963. izlaže na prvoj samostalnoj izložbi u Šapcu u Domu JNA.
1964. počinje da se bavi pedagoškim radom.
1965. ženi se Dragicom Milutinović i iz te ljubavi sledeće godine rađa im se sin Nebojša. Izlaže sa Todorom Stevanovićem u Nišu, Dubrovniku, Splitu i Makarskoj; i na izložbi "Likovni umetnici Niša" u Nišu.
1966. izlaže na izložbi "Likovni umetnici Niša" u Nišu.
1967. Zenica, samostalna izložba u Domu kulture, izložba "NOB u delima umetnika Niša" u Nišu.
1968. učestvuje u Likovnoj koloniji Strumica, izlaže na izložbi "Likovni umetnici Niša i Ohrida" u Nišu, "Izložbi umetnička kolonija Strumica" u Strumici.
1969. Beograd, samostalna izložba u Grafičkom kolektivu, izlaže na izložbi "Likovni umetnici Niša" u Nišu.
1970. Likovna kolonija Počitelj, samostalna izložba u Domu kulture Kovin, "Likovni umetnici Niša" u Nišu.
1971. Tuzla, Izložba drugog jugoslovenskog portreta, izložba "Likovni umetnici Niša" u Nišu.
1972. Hepening: "Crveni zmaj" na Nišavi sa Todorom Stevanovićem. Suva planina: hepening pod nazivom "Žive slike" Stojko Stojković sa Todorom Stevanovićem i Radislavom Trkuljom, kompozitorom Zoranom Hristićem, fotografom Stevanom Bogdanovićem i književnikom Milanom Komnenićem. Učestvuje na izložbi "Oktobarski salon" u Beogradu, izložbi "Likovni umetnici Niša" u Nišu.
1973. Sa T. Stevanovićem , R. Trkuljom, S. Bogdanovićem i 3. Hristićem u Galeriji kulturnog centra u Beogradu priređuje izložbu predmeta i fotosa sa Suve planine, izlaže na izložbi "Likovni umetnici Niša" u Nišu.
1974. postaje član ULUS-a. Učestvuje na Likovnoj koloniji "Sićevo"; izlaže na izložbi ULUS-a u Beogradu, izlaže na izložbi "Likovni umetnici Niša" u Ni Priređuje samostalnu izložbu u Galerij: "Josip Bepo Benković" u Herceg Novom.
1975. izlaže na izložbi "Likovni umetnici Niša" u Nišu, na trećoj izlož jugoslovenskog portreta u Tuzli i dobija nagradu za sliku "Autoportret sa skakavcem"; učestvuje i na izložbi ULUS u Beogradu.
1976. izlaže na izložbi "Likovni umetnici Niša"'u Nišu; "NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije" u Beograd
1978. izložba "Likovni umetnici Niša. članovi ULUS-a" u Novom Sadu; izložba "Oktobarski salon" u Beogardu, samostaln izložba u domu JNA u Nišu, samostalna izložba u Narodnom muzeju Niš.
1979. Beograd. samostalna izložba u galeriji Kolarčevog Narodnog univerziteta sa slikama "Jarac u planini", Drvo života", "Vodene trave", "Petar i mesec”. "Vilin konjic"; Izložba jugoslovenskog portreta u Tuzli; izlaže na izložbi "Likovni umetnici Niša" u Nišu; ilistruje slikovnicu "Opasne igre".
1980. učestvuje na Likovnoj koloniji Škofija Loka, na izložbi "Likovni umetnici Niša" u Nišu. Radi sa Todorom Stevanovićem mozaik na O.Š. "Branko Miljković" "Kosmološka mapa” 120 m2 i mozaik na letnjoj pozornici u Niškoj Banji. Radi i mozaike u Institutu za dokumentaciju zaštite na radu (Prirodno matematički fakultet u Nišu): "Streljanje na Bubnju", "Bekstvo iz logora Crveni Krst", "Boj na Čegru" i "Ćele kula", ukupno 50 kvadratnih metara.
1981. Beograd, samostalna izložba u Grafičkom kolektivu; izlaže na izložbi "Likovni umetnici Niša" u Mostaru.
1982. Likovna kolonija "Sićevo", samostalna izložba u Narodnoj biblioteci u Vranju, samostalna izložba u Galeriji Doma omladine u Skoplju, izložba "Likovni umetnici Niša" u Mostaru.
1983. učestvuje na Likovnoj koloniji "Prohor Pčinjski", Kumanovo, Vranje; samostalno izlaže u Domu kulture Knjaževac,samostalna izložba u Galeriji savremene umetnosti, Niš.
1984. učestvuje na Likovnoj koloniji Srebrenik; samostalno izlaže u Galeriji KIC, SFRJ u Štutgartu, na izložbi ULUS-a u Beogradu; na izložbi III internacionalnog bijenala portreta crteža i grafike u Tuzli i dobija Veliku diplomu za sliku "Autoportret sa jaretom";
izlaže na Izložbi jugoslovenskog slikarstva u Cetinju, dobija novi prostor u niškoj Tvrđavi.
1985. dobija Prvu nagradu na izložbi ULUS-a u Beogradu, nagradu SIZ-a kulture Niš za izuzetna ostvarenja; priređuje samostalnu izložbu u Galeriji "Mala scena" u Niškoj Banji; radi mozaik u niškom Domu zdravlja.
1986. Izlaže na izložbi članova ULUS-a u Parizu, učestvuje na Likovnoj koloniji "Sićevo", na "Izložbi internacionalnog bijenala crteža i grafike" u Tuzli, na izložbi članova ULUS-a u Nišu.
1987. Izlaže na prolećnoj izložbi ULUS-a u Beogradu, izlaže na "Izložbi jugoslo- venskog portreta" u Tuzli, priređuje samo- stalnu izložbu u Domu kulture mladih u Leskovcu, u Kulturnom centru "25. maj" u Vlasotincu, u Domu kulture u Čačku.
1988. Niš, samostalna izložba u galeriji "Bolero"; izlaže na jesenjoj izložbi >7P u Beogradu.
1989. Niš, samostalna izložba u galeriji "Zograf"; izložba "Petao na trgu" u Beogradu.
1990. Izlaže na majskoj izložbi Likobnih umetnika Niša.
1992. Kragujevac, samostalna izložba; izlaže na izložbi niškog crteža u Nišu dobija nagradu "Classic" Niš.
1993. izlaže na izložbi "Likovni umetnici Niša članovi ULUS-a" u Niša učestvuje u osnivanju Društva za zaštite Suve planine.
1994. izlaže na izložbi niškog crteža u Nišu, učestvuje na izložbama u Leskovcu, Prokuplju, Nišu, Pirotu i Vranju. Učestvuje na Vidovdanskom salonu u Nišu.
1995. izlaže na izložbi poklonjenih dela Učiteljskom fakultetu u Užicu, na izložbi Niški crtež, radi ilustracije za knjigu Zorana Živkovića, "Dečja igra pred smrt" i ilustracije za knjigu pesama Jovice Čurića, "Gospodar osame"; završava podni mozaik u parku "Čair" u Nišu.
1996. učestvuje na Likovnoj koloniji u Crnoj Travi. Boravi u selu Brod i radi mozaik u Crkvi sv. Pantelejmon i slika pejzaže rodne Crne Trave za ciklus "Zaboravljeni raj" i "Stečeni pakao".
1997. Beograd. samostalna izložba sa Veljkom Miljkovićem u Galeriji ULUS-a; učestvuje na Koloniji ekologije duha "Sokolov kamen": radi podni mozaik u Crkvi sv.Pantelejmon u rodnom selu Brod, 50 kvadratnih metara.
1998. učestvu je u Koloniji "Sokolov kamen", druži se sa piscima, pesnicima, glumcima, umetnicima, učestvuje na Likovnoj kodoniji "Ravna gora"; izlaže na izložbi "Likovni umetnici Niša" u Nišu.
1999. na devetom internacionalnom festivalu portreta, crteža i grafike u Tuzli izlaže portrete iz ciklusa "Strahote rata". Učestvuje na koloniji ekologije duha "Sokolov kamen" u Sićevu; Radi ikonu Sv. Petke u mozaiku za crkvu u selu Špaj kod Bele Palanke.
2000. učestvuje na Likovnoj koloniji "Kalenić2000" : izlaže na izložbi Niškog crteža i organizuje samostalnu izložbu"Čarobni vrt" u Galeriji "Ram Art" u Nišu, radi mozaik za Doninu česmu "Isus i Samarićanka".
2001. u Beogradu dobija nagradu kulturno-prosvetne zajednice Srbije, "Zlatna značka" za dugogodišnji rad u oblasti prosvete i kulture Niš; izlaže na ULUS-ovoj godišnjoj izložbi članova jugoistočne Srbije.
2002. radi mozaik "Isus Hrist" za Crkvu sv. Nikola u Nišu; priređuje samostalnu izložbu "Čarobni vrt II" u Galeriji "Ram Art" u Nišu.
2003. učestvuje na Likovnoj koloniji "Prinčev san" u Gornjoj Toponici; počasni je gost Likovne kolonije "Sićevo 2003"; učestvuje na Koloniji "Šarganska osmica" na Mokroj Gori; izlaže na samostalnoj izložbi "Čarobni vrt III" u Galeriji "Ram Art" u Nišu; na izložbi niškog crteža na temu "Portret" u Nišu.
2004. učestvuje na koloniji "Classic" na Vlasinskom jezeru; izlaže na izložbi ULUS-a u Nišu; na izložbi "Zbirke likovnih umetnika Niša iz fonda Galerije savremene likovne umetnosti" u Nišu; na izložbi "Niški crtež" na temu "San" u Nišu.
2005. radi pripreme za retrospektivnu izložbu i na izradi Monografije .
2006. 21.07. Umire u Nišu.
2007. posthumno je izložena njegova slika na Izložbi ULUS-a u Nišu.

Pogledajte slike >>
© Copyright 2014. Design by Joombooz